Mikä on ammattiliitto?

Omaluottamusmies järjestäytyminen
Ammattiliitot tekevät töitä, jotta sinulla olisi paras mahdollinen työelämä.

Ammattiliitto

Suurin osa työikäisistä suomalaisista kuuluu johonkin ammattiliittoon. Niiden tärkein tehtävä on puolustaa ja parantaa jäsentensä työehtoja sekä kehittää työelämää. Akavalaiset ammattiliitot kokoavat yhteen korkeasti koulutettuja asiantuntijoita ja ammattilaisia. Suurin osa akavalaisista liittyy omaan ammattikunta- tai tutkintopohjaiseen ammattiliittoonsa jo opiskeluaikana.

Kuka voi liittyä ammattiliittoon?

Ammattiliiton jäseneksi voi liittyä työntekijä, joka työskentelee kyseisen ammattiliiton edustamalla toimialalla. Monet akavalaiset liitot tarjoavat hyvät jäsenedut myös yrittäjälle tai osa-aikaiselle yrittäjälle. Useimmissa ammattiliitoissa on olemassa myös opiskelijajäsenyys päätoimisille opiskelijoille.

Jäsenmaksu

Jäsenmaksut vaihtelevat liitoittain. Osalla summa on kiinteä, toisilla prosenttipohjainen. Ammattiliiton jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen!

Yhteisö

Liittyessäsi pääset mukaan osaksi isompaa oman alasi ammattilaisten yhteisöä. Liitot järjestävät kursseja, tapaamisia ja seminaareja, joissa saat ajantasaista tietoa ja voit tutustua alasi kollegoihin.

TYÖNTEKIJÄ

Kun sinulla on liiton neuvotteluvoima, lakipalvelut ja työttömyysturva, voit keskittyä olennaiseen eli hyvään työuraan. Liiton jäsenenä olet osa oman alasi ammattilaisten yhteisöä.

Liiton jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen.

TYÖNANTAJA

Monella työpaikalla esimerkiksi palkasta tai työajasta sovitaan paikallisesti.

Liiton jäsenenä et ole yksin pöydän toisella puolella.

HENKILÖSTÖEDUSTAJA

Liiton luottamusmies edustaa sinua työpaikallasi.

Luottamusmiehesi auttaa sinua työsuhdekysymyksissä tai neuvottelutilanteissa.

 

AMMATTILIITTO

Ammattiliittosi neuvottelee sinun puolestasi, jatkuvasti. Suomessa työelämän pelisäännöistä, kuten palkoista, vanhempainvapaista tai työajoista sovitaan työehtosopimuksissa.

Ammattiliittosi on erikoistunut juuri sinun alasi ammattilaisten työuraa tukeviin palveluihin.

Etsi oma liittosi ja tutustu tarjontaan.