Työaika
Kuulutko työaikalain piiriin?
Työnantaja ja työntekijä eivät voi sopia siitä, noudatetaanko työsuhteessa työaikalakia vai ei. Työaikalaissa mainittuja poikkeuksia lukuun ottamatta kaikki työntekijät kuuluvat työaikalain piiriin.
Nollatuntisopimukset
Uusi nollatuntisopimuksia (vaihtelevan työajan sopimuksia) koskeva lainsäädäntö tuli voimaan 1.6.2018.
Liukuva työaika
Liukuvalla työajalla tarkoitetaan työaikajärjestelyä, jossa työntekijä itse voi sovituissa rajoissa määrätä työnsä päivittäisen alkamis- ja päättymisajankohdan.
Lisätyö
Lisätyö on työtä, joka tehdään sovitun säännöllisen työajan lisäksi ylittämättä kuitenkaan työaikalain säännöllisen työajan enimmäismääriä.
Ylityö
Ylityötä on työ, joka tehdään laissa säädetyn pisimmän mahdollisen säännöllisen työajan lisäksi (siis yli 8 tuntia vuorokaudessa tai yli 40 tuntia viikossa).
Sunnuntaityö
Sunnuntaityöllä tarkoitetaan sunnuntaina ja muuna kansallisena juhlapyhänä tehtävää työtä.
Joustotyöaika
Joustotyöajan tarkoituksena on vastata muuttuneisiin työajan jouston tarpeisiin erityisesti vaativassa asiantuntijatyössä.
Varallaolo
Työnantaja ja työntekijä voivat sopia varallaoloajasta, jonka puitteissa työntekijä on velvollinen olemaan tavoitettavissa siten että hänet voidaan tarvittaessa kutsua työhön. Tällaista varallaoloaikaa ei yleensä lasketa työajaksi.
Vapaa-ajalla matkustaminen
Vapaa-ajalla matkustaminen ei lähtökohtaisesti ole työaikaa mutta joissain työehtosopimuksissa on sovittu vapaa-ajalla matkustamisen korvaamisesta.
Työaikapankki
Työaikapankki on työ- ja vapaa-ajan yhteensovitusjärjestelmä, jolla työaikaa, ansaittuja vapaita tai vapaa-ajaksi muutettuja rahamääräisiä etuuksia voidaan säästää ja yhdistää toisiinsa.